Haberler

24
Eki 2019
Eyvah CEO Doğuruyor Semineri, 23 Ekim 2019

İTÜ BMT-KAUM ev sahipliğinde Murat Yeşildere tarafından toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanmasında erkeklerin rolü ve iş dünyasında çeşitliliğin öneminin konuşulduğu “Eyvah CEO Doğuruyor” semineri gerçekleştirildi.

Murat Yeşildere toplumsal cinsiyet eşitliği kavramıyla 2011 yılında, yönetici kadınların azlığı ve bu oranın arttırılmasına yönelik geliştirilen bir proje aracılığıyla tanıştığını, o zamandan beri farklı platformlarda bu alanda mücadele ettiğini anlattı. İş hayatında toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanmasında çeşitlilikten çok kapsayıcılığın olması gerektiğinden ve bilinçsiz ön yargıların kırılmasının zorluğundan bahsetti.

Yeşildere, üniversite eğitiminde kadın-erkek öğrenci sayıları hemen hemen eşitken iş arayanlarda bu oranın kadınlarda %39’a düştüğüne, işe katılım da ise %29’lara kadar gerilediğine dikkat çekti, yönetim kurullarına katılımda ise kadın oranı %14 iken aile şirketi faktörleri çıkartıldığında, kadın yönetim kurulu üyelerinin %7’ye düştüğünü aktardı. Kadınların iş hayatından kopmasında en önemli faktörün evlilik ve çocuk doğurma olduğunu belirten Yeşildere yasal çerçevenin bu durumu iyileştirici şekilde değiştirilmesi gerektiğini belirtti.

Bu yılın başında yazdığı ve iş hayatından kadın hikayelerini anlattığı Eyvah CEO Doğuruyor kitabının gelirinin Yanındayız Derneğine bağışlandığını söyleyen Yeşildere, toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin kadınların değil erkeklerin çözmesi gereken bir sorun olduğunu da ifade etti.